Sockersug?

Vill tipsa er om min favorit krydda! KANEL! -- > Om ni har problem med sockersug så finns det studier som visar att kanel sänker blodsockret i kroppen vilket leder till minskat sug efter socker då sockret hålls på en jämn nivå. Ingen mår bra av ett socker som flyger UPP och NER hastigt och suget det bara ökar!

Mina goda "kanel-mellanmål"

-Fil eller naturell yoghurt med kanel och några nötter
-Äppleskivor med kanel ovanpå
-Keso med kanel (blir som risgrynsgröt nästan)

Mättande - Gott - NyttigtÄtstörningar

Godmorgon och tack för all positiv respons till bloggen! Jag vill börja med att besvara en fråga som enligt mig är mycket viktigt att klargöra:

Hur ser jag på ätstörningars ökning pga. sådana här bloggar?

Jag är medveten om problemet med ätstörningar och att det är ett stort problem. Jag klargjorde tidigt i bloggen att detta är en "sund blogg" så till den grad att jag inte skriver en bantningsblogg utan en blogg för ALLA. Jag förespråkar ingen DIET utan nyttiga alternativ för alla att ta del av. Naturligt nog kommer dock frågor som rör övervikt när någon startar en sådan här blogg och min ambition är då att svara på frågorna utifrån en princip där ingen ska sluta äta utan välja andra alternativ! Jag utgår mycket ifrån Svenska Närings Rekomendationer för en friskare starkare befolkning. Min tanke när jag startade bloggen var att få bukt med dåliga kostvanor eftersom jag vet att det är ett stort problem. Ingen mår bra av skräpmat, läsk och redbull 5dagar i veckan och det är främst det vill jag förmedla.

Tack!

Svar på ERA frågor!

Hur började jag blogga om kost?

Jag är en sjuksköterska som alltid varit intresserad av hälsa, friskvård, kost och motion. Jag har läst mycket som rör kost och näring. Jag förespråkar att man skall äta omväxlande från alla näringskällor och att mat är roligt och får oss att må bra! Jag vill med min blogg lära ut hur vi äter för att må bra och hur man på ett hälsosamt vis kan tappa några överflödiga kilon. Väldigt många har frågor om viktnedgång och jag är väldigt mån om att detta görs på ett hälsosamt vis. Inga svältdieter fungerar!

Hur många kalorier om dagen ska jag äta?

Det är helt individuellt och det går inte att svara generellt för alla. Kalori betyder energi.Kalorier fungerar som vår kropps bränsle. Vi behöver ständigt energi och vi använder därför kalorier från mat för att fungera. Kolhydrater, fett och protein innehåller kalorier som är den största energikällan för oss. Hur många kalorier var och en behöver är beroende på aktivitetsnivå,ålder,vikt och längd. I snitt ligger män och kvinnor på 2500kcal/dag. Men det är som sagt individuellt! Tränar man hårt och vill bygga muskler så måste man äta mer kalorier. Vill man gå ner i vikt så bör man äta mindre.

Ekvationen är simpel: Äter man mer kalorier än man förbränner så ökar man i vikt och vice versa. Att minska på intaget av kalorier behöver inte vara svårt. Det kan röra sig om att inte äta godis i veckorna.

Hur blir jag av med min putmage?

Man kan inte punktförbränna utan måste involvera hela kroppen i fråga om att bli gå ner i vikt. För att bli av med överflöd av fett så handlar det ALLTID om energi in och energi ut. Man skall hålla koll på vad man stoppar i sig och kombinera det med att träna. Att träna är viktigt i fråga om att av med putmagen. Att skaffa muskelmassa gör att kroppens förbränning ökar!

Hur blir man av med sockersuget?

Detta kan jag svara på utifrån egen erfarenhet. Minska på de snabba kolhydraterna! (Vitt bröd, godis, chips,kakor, vit pasta osv). Dessa saker höjer blodsockret väldigt fort men sockret sjunker sedan snabbt igen och vi blir trötta och sugna på mer. Att inte "väcka" sockercentrat i huvudet så fort varje dag leder till att vi så småningom tappar suget. Enkelt sagt: Ät inte godsaker som är fyllda med socker mer än någon dag i veckan och byt ut pasta och bröd till fullkornsvarianter. Detta kan vara svårt i början, kroppen är kanske van vid att få socker i sig och ropar efter det! Då gäller det att inte falla för frestelsen utan att säga STOPP och ersätta suget med något annat. En frukt eller en promenad. Är du kanske sugen för att du är hungrig? Ät en riktig måltid.

Jag är kräsen och är rädd att jag inte i får i mig tillräckligt! Hur ska man äta? Råd vid järnbrist?

De generella reglerna är att man gärna ska äta 3 frukter och dagen och 2 nävar grönsaker. Alla tycker inte om frukt och grönt men då bör man välja de sorter man gillar, de finns massa att välja på! Var ej rädda för att prova. Ät rikligt med fibrer, fullkornspasta och grovtbröd. Välj de fettnåla alternativen. Fisk bör ätas 3dagar i veckan. Lax och makrill är fyllt med nyttigt omega 3. Tonfisk och torsk är fyllt med proteiner men inget fett. Fett är viktigt att få i sig och då menar jag det goda fettet: Olivolja,rapsolja, nötter. 

Vi behöver kolhydrater, fett och proteiner och tallriken ska generellt vara enligt tallriksmodellen, en tredjedel av varje grupp. Vid järnbrist så kan man äta leverpastej, broccoli,bönor,spenat, linser paprika m.m. Ät den järnrika föda tillsammans med ett glas apelsinjuice så binds järnet bättre i kroppen.

Ett tips till er som är rädd att ni ej får i er tillräckligt är att föra matdagbok och att kontakta en dietist som kan se över era matvanor. Då får ni veta vilken källa ni saknar och hur ni får i er det på lättaste sätt.

Jag vill gå ner i vikt med det sker inget?

Det tar ibland tid för kroppen att ställa om, ha tålamod. Du bör även se över hur du lever. Stress gör att det kan vara svårare att gå ner i vikt. Du äter kanske för lite? För att gå ner i vikt måste man äta. ALLA ska äta 5-6ggr /dag. Äter vi för lite kan kroppen ställa in sig på svält och det leder till en viktuppgång när man väl äter. För att gå ner i vikt så bör du röra på dig flera gånger i veckan, raska promenader, gym eller simning är jättebra. Äter du kanske för mycket trots att du tror dig äta bra? Slinker extra kalorier ner lite här och där? Vill man bara gå ner några få kilon så tar det längre tid.

Jag vill gå ner 5kg, hur gör jag?

Läs mitt inlägg som heter "Bryta små vanor gör nytta". Det handlar ofta inte om några stora uppoffringar utan om att se över sina vanor och ändra på många små saker som leder till extrakilon. Mina råd i inlägget samt promenader flera gånger i veckan är toppen!

Vilka alternativ kan jag ta till när jag blir sugen på godis på kvällen?

Någon dag i veckan kan man äta godsaker, det är inte normalt att helt utesluta det goda. Dock ska man inte äta det varje dag. När du blir sugen så fråga dig själv om du är sugen eller hungrig eller kanske rastlös?. Om du är sugen på kan du prova detta:

-Ett knäckebröd med något gott pålägg och en bit tomat,paprika.
-Lite varma hallon och blåbär med naturell yoghurt.
-Keso med äppleskivor och kanel.
-En näve nötter


Frågestund!

Jag ser att många av er har frågor som rör kost, bantning m.m. Jag svarar gärna på era frågor, var inte rädda att fråga om ni funderar på något! Skriv frågan i kommentarsfältet så kan ni ta del av varandras frågor. Till er som ej vill offentliggöra er fråga: Skriv att ni önskar min mailadress så skriver jag adressen till er snarast!

JAG SVARAR IDAG 29/9 INNAN KLOCKAN 12!

Bryta småvanor gör nytta!

Jag har själv varit ett godismonster en gång i tiden och vet hur svårt det är att bryta en vana. Men sedan ca: 5år tillbaka så har jag ändrat på många saker. Jag har alltid varit smal men för 5år sedan kände jag att jag började lägga på mig lite mer än jag ville. Jag såg över mina vanor och upptäckte att jag alldeles för ofta stoppade i mig skräpmat och annat som gjorde att kalorierna svämmade över. Jag bestämde mig en dag för att  ändra på många småvanor. Det är de små sakerna som gör nytta - Kom ihåg det! Jag gick ner många kilo bara på att ändra på dessa saker ihop med promenader.

-Goda saker enbart någon dag i veckan.
-Mindre portioner
-Äta 5-6ggr/dag
-Mindre sås, mer grönsaker.
-Dricker aldrig läsk eller saft, enbart vatten, även till kakor.
-Inget smör på mackan.
-Light mejeriprodukter. Ingen ost.
-Steker i rapsolja
-Äter frukt när jag är sugen på något.
-Ingen alkohol - det är en kaloriBOMB. (Mer om det en annan dag!)
-Har hittat vägar till nyttiga mellanmål (superviktigt) - ska göra ett inlägg om bra mellanmål snart!


Sundaboet


Svårt för att äta frukost?

Starta dagen med en smoothie. Det är en av mina favoriter för att då vet jag att jag får i mig många näringsämnen samtidigt som det är gott och lättdrucket. 

* Naturell yoghurt, hallon, blåbär, en halvbanan, en halv dl havregryn
* Mjölk, jordgubbar, en banan.
* Naturell yoghurt, kiwi, en banan, mandel.
De som vill ha ett smalare alternativ bör ta mjölk eller lätt yoghurt.

Det roliga är att prova sig fram och hitta sin egen favorit. 

 
Sundaboet


Var förberedd: Frukt i väskan!

Frukt är något jag alltid bär med mig i väskan, alltid! Då faller man inte för "pressbyrånfrestelserna" när blodsockret är lågt. För det är där man lätt tappar, på eftermiddagen innan bussen,tåget eller efter skolan. Alla frukter är nyttiga men här är mina tre favoriter:

1.Banan: Innehåller ca 100kcal, är fylld med vitaminer,mineraler och protein. Mättar mycket bra.
2.Äpple: Innehåller ca 70kcal. Rikt på fibrer, vitaminer m.m.
3.Apelsin: Innehåller ca 65kcal. Fullproppad med Cvitaminer m.m.

Jämför med Pressbyråns varor som är lite för lätta att stoppa i sig när man har bråttom...

1. Kanelbullen: Ca 300kcal, fylld med socker som ger snabbenergi och men får dig trött efter en kort stund.
2. Magnumglass: Ca 300kcal, också fylld med socker.
3. Vaniljmunk: Ca 200kcal, sockerbomb.

Slutsats: När suget sätter in i veckorna så var förberedd- ha med dig frukt! Godsaker ska vi unna oss då och då också men inte i veckorna. I veckorna skall vi få in en goda-vanor-rutin! Dem gör nytta!Svar på frågan nedan!

 • Vilka är mina läsares laster? Ni har faktiskt svarat väldigt likt varandra. Man ser en tydlig trend på onyttiga oregelbundna matvanor. Många av er svarade så här:

  -Kakor ofta
  -Äter oregelbundet
  -Snabbmat flera ggr i veckan
  -Alkohol
  -Läsk
  -För mycket mat
  -Lite frukt och grönt
  -Mcdonalds ofta
  -Sötsaker,godis,chips


  Jag vill få er på bättre tankar! Vi ska tillsammans nå fram! Börja så här: Sätt upp ett datum på när ni vill bryta er dåliga vana och håll datumet! Vilka är på?

Dagens fråga

Dagens fråga:

Anser du att du äter nyttigt eller på vilket sätt anser du att du äter "fel"? Vart ligger dina fällor? (Snabbmat, oregelbundna måltider, snacks, läsk, alkohol? osv)

Svara i kommentarsfältet! Kommer att redovisa hur ni tyckte sen!


aftonbladet.se


Den viktiga frukosten

ag rivstartar med att skriva ner dagens frukost. Som liten åt jag sällan frukost, ja kunde helt enkelt inte få i mig det. Det resulterade ofta till att jag senare under dagen kände mig trött och illamående. De senaste åren har frukosten blivit det bästa målet jag vet under dagen. Jag har mår så mycket bättre av att äta en stadig frukost och känner mig laddad för en ny dag. Jag varierar ofta frukosten och äter inte samma sak flera dagar i rad. Det gör det hela mycket roligare och kroppen älskar det!

Dagens frukost:

2 grova smörgåsar med ägg
En tomat
En kopp grönt te
Ett glas vatten

Ca: 300kcal

(Kaloriräkning är inget jag rekommenderar er att hålla på med då det lätt går till överdrift. Men vill man gå NER I VIKT så är det lämpligt att skatta kalorierna ungefärligt i relation till hur mycket man BEHÖVER.Jag har ett program som räknar ut dagens intag och använder det för att skatta näringen i livsmedlena. Samtidigt kartläggs kalorierna och jag tänker därför lägga upp det ibland för att lära er skillnaderna i vad vi stoppar i oss!)

Välkommen till min blogg!

Idag startar jag denna blogg med ett hopp om att inspirera människor i detta avlånga land till att ha en sund inställning till mat och att äta nyttigt. Jag vill visa er att nyttig mat faktiskt också är god mat och att det är ganska enkelt att äta nyttigt! Att äta rätt handlar inte om att banta utan om att äta näringsrik mat som håller en frisk OCH, som bonus håller man sig även smal.

Vem är jag?

Jag är en ung sjuksköterska som brinner för friskvård och då främst näring och kost men även motion.Jag har pga. av mitt intresse läst mycket inom området och anser mig därav kunna en hel del om det.

Jag ÄLSKAR mat och äter mycket mat men har alltid varit smal vilket många förundras över. Receptet är en BALANS mellan "inkomster och utgifter".

Hoppa på denna bloggen och en resa mot ett liv där ni känner er friska,starka och snygga!iform

RSS 2.0